Lionel Messi přepsal historii ankety Zlatý míč

19.01.2013 21:26

Dne 7.1. 2013 byl ve švýcarském Curychu vyhlášen vítěz ankety Zlatý míč FIFA za rok 2012. Již počtvrté za sebou se jím stal Argentinec Lionel Messi z Barcelony, který tak vytvořil rekord této ankety. Protože se v roce 2010 spojila anketa Zlatý míč udělována časopisem France Football s anketou Fotbalista roku FIFA, je Lionel Messi zároveň jediným majitelem tohoto prestižního ocenění. Na druhém místě se v hlasování novinářů, trenérů a kapitánů národních týmu umístil Cristiano Ronaldo a na třetím spoluhráč Messiho z Barcelony Andrés Iniesta. 

Čtvrtým vítězstvím v řadě tak Argentinec překonal Michella Platiniho, který získal ocenění v letech 1983-1985. Třikrát, i když ne za sebou, vyhráli anketu ještě Nizozemec Johan Cruijff a jeho krajan Marco van Basten.

Nejčastější zemí, kam anketa Zlatý míč putovala je Německo a Nizozemsko. Jejich hráči vyhráli anketu celkem 7x. Naopak nejúspěšnějším klubem co do počtu vítězství je FC Barcelona, jejíž hráči přivezli do katalánského klubu trofej celkem 10x.

Všechny vítěze ankety Zlatý míč najdete zde.